Papirarbejde & Skulptur

Nils Erik Gjerdevik

Billeder fra åbning af udstillingen

 

 papskulp1
 papskulp2  papskulp3

papskulp4

 

Der er udgivet et katalog i forbindelse med udstillingen. I forordet skriver museumsleder Gertrud Yde Iversen bl.a.:

"Gjerdeviks kunst præsenterer både et univers af uendelig komplektitet og inviterer sin beskuer indenfor til nærmere fordybelse ... Man kunne med et udtryk fra teologen K. E. Løgstrup ... karakterisere Gjerdeviks kunstneriske univers som før-kukturel og før-sproglig ...

Dr. theol Ole Jensens essay Hvad er det, kunsten kan? viser en sådan tilgang til Gjerdeviks værker: at de fører os som beskuere til det mest elementære i den menneskelige eksistens: at noget er og fylder og udfylder og fører videre før vi sanser det, og taler om det og undres over det".

Nils Erik Gjerdevik
Papirarbejde og skulptur

27. august – 27. november 2011

Nils Erik Gjerdevik, københavn
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  
www.gjerdevik.com 

Her vises en unik udstilling skabt og sammensat af kunstneren til Museet Holmen. Nils erik Gjerdevik er samtidskunstner anerkendt for en omfattende udstillingsvirksomhed i ind og udland samt for sine udsmykninger af bl.a. københavns universitet (2002), Operaen (2004) og senest Ridebanefløjen på
Christiansborg (2010).

papskulp5

Til denne udstilling har Nils erik Gjerdevik skabt en række papirarbejder som i kombination med nyere keramikskulpturer sættes i spil med anderledes rammer: et lille sted i 1700tals rammer på kanten af landet.

Gjerdeviks kunst præsenterer både et univers af uendelig kompleksitet og inviterer sin beskuer indenfor til nærmere fordybelse. På den ene side er hans udtryk grænseløst og abstrakt i yderste potens og på den anden side er der i hans værker en intimitet, som inviterer den enkelte beskuer til at sætte tempoet ned og lade sig udfordre af detaljen.

Man kunne med et udtryk fra K. E. Løgstrup (skabelse og tilintetgørelse, 1987) karakterisere Gjerdeviks arbejder som førkulturelle, men samtidig har han sit helt eget formsprog, der hele tiden er på vej til at blive en konkret og personlig følelsesbåret rejse mod noget nyt for den enkelte beskuer.

papskulp6

Kunsthistoriker Christian Foghmar skriver:
”Gjerdeviks kunst balancerer og lever mellem overflade og dybde – mellem det enkle og det komplekse – mellem minimering og maximering. Der lokkes til en hurtig aflæsning af værkerne i de genkendelige former og forblændende overflader, men der kræves tid og grundig nærlæsing … Gjerdevik har nærmest udviklet sit eget sprog i ornamentikken, der brygges op uden brug af skitser og bliver malet i fri hånd … En luksuriøs brug af tid, der synes som en absurd generøsitet, når de kæmpe flader udfyldes ad de mindste håndtegnede detaljer – men samtidig en nødvendighed for kunsten, hvis den skal tilbyde et alternativ … Det anbefales at tage en kontemplativ drømmetur ind i virvaret og blive opslugt af detaljerne, lade sig føre rundt i utopiske universer og krøllede arabesker og miste orienteringen for et øjeblik – miste kontrollen for en stund”.

Udskriv E-mail

Mellem fælleskab og fremmedgørelse

faellesfremmed1

 

 faellesfremmed2 faellesfremmed3 

Karin Lamp - Mellem Fællesskab og fremmedgørelse

18. juni – 20. august 2011

Karin Lamp
Dosenredder 47, D-23701 Eutin, tyskland, 0049 4521 4466
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  
www.karinlampplastiken.de 

Med udstillingen Mellem fællesskab og fremmedgørelse vises værker af den tyske kunstner Karin Lamp. Hun bor og arbejder i Eutin i SlesvigHolsten, hvor hun også har en længere række udstillinger bag sig, bl.a. på schloss eutin og Foyer d’Art i Hamburg.

faellesfremmed4Zwischen Mauern, 2003

Karin Lamps værker er skulpturer i beton og terrakotta og hendes centrale og gennemgående figur er mennesker i forhold til hinanden: i grupper eller alene, i fællesskab eller fremmedhed over for hinanden, indadvendte eller i udadvendt
bevægelse væk eller i stadig forsøg på kontakt med noget eller intet.

faellesfremmed5Gegen den Strom, 2005
Karin Lamp skriver:

”I mit arbejde med at forme mine skulpturer forsøger jeg at indfange det moderne menneskes følelsesmæssige udsathed, angst og fastlåsthed i konflikt med dets omgivelser. Gennem denne nutidsorienterede tematik vil jeg gerne udfordre beskueren til aktivt at tage del i værket”.

 faellesfremmed6 faellesfremmed7 

Udskriv E-mail

TRO OG GØGL - GLAS OG MALERI

Adi Holzer - Tro og gøgl (glas og maleri)

9. april – 13. juni 2011

Adi Holzer
Skovbovænget 30, 3500 Værløse
www.adiholzer.com 

adi3Udstillingen Tro og Gøgl er blevet til i anledning af Adi Holzers 75 år fødselsdag i 2011 og præsenterer glasskulpturer, maleri og grafik fra de seneste år, udvalgt og sammensat i samarbejde med kunstneren med henblik på at vise nogle af de vigtigste veje, som denne frodige kunstner har betrådt.

Adi Holzer er født i 1936 stockerau ved Wien i Østrig og uddannet fra kunst-akademiet i Wien i 1960. siden 1962 er han bosat i Danmark og har en lang række udsmykninger og udstillinger bag sig i bl.a. Danmark, tyskland og føde-landet Østrig. Adi Holzer har næret og dyrket en livslang fascination og kærlighed til cirkus, kirke og historie, og det er krydsfeltet mellem disse tre tematikker i hans kunst, som denne udstilling i særlig grad vil præsentere.

Udstillingen er blevet til i samarbejde med Galleri Nordenvind i Sæby
og Frederikshavns kunstmuseum.

 

 

adi4Tutto Passay, 2010

Eric Kaare skriver:

”Et billede! Et portræt af en tjener! En tjenende ånd uden alder … en ægte bajads, en hofnar, en klovn, en hårdtarbejdende sandsiger, en figur der tager det ædle ansvar at bevare både den barnlige naive nysgerrighed og dens ægthed, men som samtidigt formår at formidle eftertankens afslørende klarhed.

Det er jo den tunge opgave, som klovnen, hofnarren har at formidle, det med at kunne se bag de mest ’lærde’ ord og via den gode historie og det store smil at kunne løsne op, glatte ud og få os til at grine af os selv. De håbløse stunder og emner kan forløses med genkendelsens og befrielsens latter.

 

 

 

 

 

adi5Benny Eqilibrista, glas, 2007Det er over 30 år siden, Adi Holzer skabte dette billede af bajadsen. Et silketryk, der på mange måder er blevet symbol på den dansk-østriske kunstners virke, og som han har arbejdet med over mange år, i forskellige materialer såsom glas. Det samler så at sige kunstnerens rolle. Det får os til at se det, vi troede, vi kendte, bare med nye og friske øjne. Det er jo en krævende, men fornem rolle at tage på sig: At være med til igen og igen at skabe den situation, der får os til at stoppe op, undre os og
tage fornyet stilling”.

 

Udskriv E-mail

Vækster og Landskaber

Anne Marie Frank og Lotte Olsen - Vækster og Landskaber

Grafiker Anne Marie Frank og billedhugger Lotte Olsen præsenterer udstillingen med titlen Vækster og Landskaber

Udstillingen er åben fra 26. februar - 3. april 2011

vaekstland1

vaekstland3

26. februar – 3. april 2011
Med udstillingen Vækster og Landskaber føres beskueren på samme tid ud i naturens billedflader og ind i deres mange detaljer. begge kunstnere fremhæver tom kristensens digt ”Græs” (1927) som inspiration for deres udstilling på Holmen:

Græsset er underligt højt for mig,
som ligger med næsen mod jord.
Bøjer jeg mig så dybt som jeg kan,
vokser min verden sig stor.

 vaekstland2  vaekstland2a

Lotte Olsen


Svanevej 8, 5690 Tommerup, 28402214
olsens(at)dadlnet.dk

Billedhugger Lotte Olsen er uddannet på kunstakademiets billedhuggerskole, København. Hun har især gennem de senere år haft fokus på brydningsfelter mellem natur og menneske i sine værker. For Lotte Olsen drejer det sig om at skærpe evnen til at se naturen og mennesket i samme linier og som to sider af samme kunstneriske udfoldelse: at tegne vækster og modellere mennesker.

Lotte Olsen skriver:
“I planterne genfinder jeg ofte træk fra menneskekroppen, som glæder mig. En frøskal indeholder et skulderblad. Et blads ribbe fremviser en rygsøjle. Det er denne forbundethed mellem planter og menneskekrop, som er mit grundlag. Det er mit sted for undren”.

 

Anne Marie Frank


Skt. Jørgensgade 9, 5000 Odense C., 28191810
annemarie.frank(at)gmail.com · www.annemariefrank.dk

Grafiker Anne Marie Frank er uddannet fra Det Fynske kunstakademi, Grafisk skole. i sine værker placerer hun sig ofte i en spændingsfyldt blanding af dissektion og opbygning, distance og nærhed til naturen, både når motivet er planter og dyr.

vaekstland4

Anne Marie Frank skriver:
”Når mit motiv er et landskab, ønsker jeg at vise et ’udtræk’ af landskabet frem for en realistisk skildring og tydelig genkendelighed …. Jeg tror, at der i dette ligger en urgammel måde at forholde sig på, når man ser tingene som tegner og gennem sin tegning ser det, man ellers ikke ser. På denne måde ønsker jeg som billedkunstner at forholde mig til ting, som altid har været i verden, og som der altid har været mennesker, der absolut måtte tegne”.

vaekstland5

Udskriv E-mail

Museet Holmen • Østergade 13 • 6240 Løgumkloster • Tlf 7474 4165 • Mobil 2373 1029 • info(at)museetholmen.dk